SPREKER

WORKSHOPS – LEZINGEN

Deze lezingen en workshops blijven hangen. De theoretische achtergrond wordt enthousiast en duidelijk gebracht. Je gaat als deelnemer meteen aan de slag met de geleerde technieken. Breng je situaties of problemen gerust mee. We pakken ze samen aan, zodat je nadien met concrete tips en technieken aan de slag kunt. De voorbije twintig jaar deed Ad karrenvrachten expertise op als lesgever, leerlingbegeleider, coach, jeugdcoördinator, auteur en improvisator. Hij deelt die ervaringen graag tijdens workshops en lezingen.

FORMULES

 • 90 tot 120 minuten: lezing/workshop die nazindert
  Duidelijke en onderbouwde theoretische achtergrond als basis. Daarna ga je zelf aan de slag met de aangeleerde technieken om je eigen situatie of probleem aan te pakken.
 • halve/hele dag: uitgebreide workshop die blijft hangen
  Meer tijd om dieper in te gaan op bepaalde aspecten. Je oefent uitgebreid wat je geleerd hebt en past de technieken toe op je eigen situatie of probleem.
 • maatwerk
  Doorgedreven training en coaching op maat van jou en jouw bedrijf, vereniging, school … 
  Meer info bij ‘coach’.

ONDERWERPEN

ONDERWIJSINNOVATIE

Onderwijs is vaak niet afgestemd op de sterk veranderende wereld rondom ons. Vroeger hadden leraars kennis en wijsheid in pacht. Nu nog, maar ze zijn lang niet meer de enige bron van informatie. Gek toch dat wij dan bepalen welk deeltje van die ongebreidelde informatiestroom onze jongeren moeten kennen. Het kan zo veel meer zijn dan dat! Onderwijs heeft nood aan innovatie. Dat begint bij een veranderde visie op leren. Leren start met passie, motivatie en goesting en stopt bij verplichte nummertjes.
Meer bij ‘leer-kracht’.

CREATIEF DENKEN

Je hersenen zijn een heerlijk elastisch en plastisch hoopje cellen. De creativiteit van het menselijk brein is verantwoordelijk voor de uitvinding van het wiel, centrale verwarming, smartphone, riolering, de broodrooster, het wattenstaafje, de schoenlepel, deze website … Creativiteit is een onuitputtelijke bron van oplossingen én van plezier. De workshop ‘creatief denken’ geeft je inzicht in de werking van je brein en leert je optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van je harde schijf. Je leert problemen op een creatieve manier te bekijken en aan te pakken.

IMPROVISATIE - ‘ALLE REMMEN LOS’

Geen leukere manier om alle stress uit je lijf te gooien dan een potje improviseren. Op een speelse, ontspannende én inspannende manier oefen je handige improvisatietechnieken die niet alleen op het podium, maar ook in het dagelijkse leven van pas komen. Spelen en plezier maken in een veilige omgeving zijn de basis. De rest volgt vanzelf. De kans dat je je tijdens deze workshop(s) te pletter amuseert is gigantisch groot. De kans dat je er iets van opsteekt zo mogelijk nog groter.

CHRONISCH POSITIVISME

Ad is besmet met het chronisch positivisme. Door zijn jarenlange ervaring in het omgaan met moeilijkheden (grensoverschrijdend gedrag, stress, faalangst …) is hij ervan doordrongen dat een positieve benadering helpt. In deze workshop leer je:

+     wat stress met je lijf en geest doet.
+     hoe spanning je prestaties en welbevinden positief of negatief kan beïnvloeden.
+     op welke manieren je de chemische cocktail in je hersenen en lijf kunt leren manipuleren.
+     jezelf en je team te focussen op een taak.
+     welbevinden als motor voor prestaties te gebruiken.

ANDERS VERGADEREN

Vergaderen is een kunst. Als het goed gebeurt althans. Tijdens een geslaagde vergadering is ieders mening van belang, worden eenduidige afspraken gemaakt, is er een duidelijke taakverdeling en werkt iedereen mee aan één gezamenlijk doel. En dan hebben we het voor alle duidelijkheid niet over een infovergadering. In deze workshop leer je anders en beter vergaderen. Vaak zit er sleet op de formule en wordt vergaderen een verplicht nummertje. Niet meer na deze cursus. Je oefent beproefde vergadertechnieken en leert hoe je iedereen bij de vergadering betrekt, ook de zwartkijkers. Vergaderen wordt weer efficiënt, zinvol én (wie weet) zelfs leuk.

GROEPSMANAGEMENT

Een groep mensen leiden, begeleiden en meenemen in je verhaal is een vaardigheid. En dat kun je leren. Ad werkt meer dan twintig jaar als leraar in een secundaire school, was veertien jaar leerlingbegeleider en coachte in die hoedanigheid leerkrachten in het managen van klasgroepen. Hij begeleidde tientallen ‘moeilijke klassen’ en honderden leerlingen met lastig gedrag. Met daar bovenop meer dan twintig jaar ervaring als basketcoach in het Antwerpse weet hij ondertussen als geen ander hoe je mensen met diverse achtergronden tot een hechte groep kunt smeden. Maak kennis met de do’s en don’ts in groepsmanagement en pas ze meteen toe. Oefening baart kunst. Na deze workshop sta je met hernieuwde zelfzekerheid en zelfvertrouwen voor én in een groep. Klaar om de touwtjes stevig in handen te nemen, om ze daarna te laten vieren en zo de leden van je groep zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid aan te leren.

ASSERTIVITEITSTRAINING

Wil je weerbaarder en assertiever worden? Dat kan. Assertiviteit kun je leren

Vind je het moeilijk om onbekenden aan te spreken? Heb je weinig zelfvertrouwen en ben je bang dat je dat ook uitstraalt? Gieren de zenuwen door je keel als je met of voor anderen spreekt. Vind je het lastig om kennis te maken met iemand of vrienden te maken? 

In deze training leer je (lichaams)taal te gebruiken in je voordeel. Je oefent het overbrengen van non-verbale én verbale boodschappen, zodat je zelfzeker overkomt. In het begin lijk je misschien alleen maar assertief, maar door de doorgedreven oefeningen wórd je het ook. Een stevige opkikker voor je zelfvertrouwen.

HERSTELGERICHTE GESPREKSTECHNIEKEN

Wanneer je met anderen samenwerkt, komt er wel eens een kink in de kabel. Conflicten maken deel uit van een normale werkrelatie. Soms zit het echter zo diep, dat hulp nodig is bij het herstellen van de relatie. Door kansen te geven voor herstel, kan je als individu en als groep groeien. In deze workshop leer je hoe je conflicten herstelgericht aanpakt. Ad doceert, begeleidt en coacht.

SPREKEN VOOR PUBLIEK

Last van plankenkoorts? Komt je boodschap niet over? Wil je contact leren maken met je publiek? Hoe boks je een beklijvende presentatie in elkaar? Je publiek van de eerste seconde boeien en die aandacht vasthouden? Hoe gebruik je lichaamstaal om je boodschap kracht bij te zetten? Spreken voor publiek kan je leren!

De voorbije decennia leerde Ad alle kneepjes van het vak en werd een doorgewinterde spreker. Dat is niet altijd zo geweest. Ook hij heeft zich als baby door onverstaanbaar gewauwel en de eerste woordjes moeten wurmen. Ook hij stond met zijn mond vol tanden bij z’n eerste spreekbeurt. Ook hij stapte met knikkende knieën op het podium voor het schooloptreden. Ook bij hem duurde het maanden voor hij uiteindelijk het lastigste publiek ooit durfde te trotseren: zijn eerste lief. Ook hij voelde de zenuwen door zijn maag gieren bij z’n eerste les. Ook hij voelde de onzekerheid knagen bij de eerste stappen in het lezingencircuit. En nog steeds hangt er een zekere spanning in de lucht wanneer het podium wenkt.

Het goede nieuws: jij hebt niet zoveel tijd nodig om te leren spreken voor publiek. Dat kan sneller. Met deze doorgedreven cursus ‘spreken voor publiek’ neem je een vliegende start. Je leert basisprincipes kennen en toepassen, bouwt verder op de ervaring die je ongetwijfeld al hebt, verfijnt sprekerstechnieken, leert de kracht van lichaamstaal kennen, oefent beproefde methodes. Ad doceert, motiveert en stuurt je bij waar nodig zodat je met een pak kennis en vaardigheden en vol vertrouwen naar je eerstvolgende presentatie, les, speech, optreden … kunt toestappen.